nevrologija

NEVROLOŠKA AMBULANTA

V sodobno opremljenih prostorih vam  z uporabo najmodernejše tehnologije za zmožnost  ocene in zdravljenja nevrološkega kliničnega statusa omogočamo splošne nevrološke in EMG preglede:

V naših samoplačniških nevroloških ambulantah imate možnost pridobitve odgovora na sledeča stanja:

– ocena nevrološkega stanja posameznika in nasvete o postopkih zdravljenja

– glavoboli

– motnje spomina

– obravnava bolnikov z možgansko kapjo

– obravnava bolnikov s sumom na žilni vzrok nevrološke simptomatike

– bolečine v hrbtenici

– okvare živcev

– bolezni mišic

– spremembe na vratnih, torakalnih in lumbalnih vretencih,… 

NAŠ SPECIALIST NEVROLOG:

– Vlado Savanovič dr.med., specialist nevrolog

 

SPLOŠNI NEVROLOŠKI PREGLED


Nevrološki pregled je klinična diagnostična metoda, s katero zanesljivo odkrivamo nevrološka obolenja in jih tudi učinkovito zdravimo. Z nevrološkim pregledom zdravnik oceni, kako deluje bolnikov živčni sistem. Z opazovanjem bolnikove telesne drže in hoje (npr. gibanja nog, telesne drže, nihanja rok med stanjem ali hojo, oslabelosti ali spastičnosti) bo lahko ugotovil morebitno ataksijo ali izgubo senzorike, ki kažeta na poškodbe živcev v hrbtenjači ali možganih. Zdravnik bo pri pregledu iskal tudi morebitne spremembe na ušesih (prizadetost sluha), obrazu (izguba občutkov) in žrelu (omrtvičenost) ter pri govoru.


Med najpogostejša nevrološka obolenja spadajo:

  • možganska kap,
  • multipla skleroza ( MS),
  • Parkinsonova bolezen,
  • epilepsija.


Ker vse te preiskave predstavljajo pomemben vzrok obolevanja in invalidnosti, jih je potrebno pravočasno odkriti in ustrezno zdraviti! Vsako zdravljenje se začne z določitvijo nevroloških simptomov, kot so glavobol, šibkost okončin, mravljinčenje, dvojni vid, mokrenje, motnje v ravnotežju …

ELEKTROMIOGRAFIJA (EMG)

 

Kaj je EMG preiskava?

Gre za preiskavo, s pomočjo katere želimo natančneje opredeliti okvare perifernega živčevja tako zgornjih, kot tudi spodnjih okončin.

Je diagnostično metoda, s katero želimo pridobiti informacije, s katerimi bi lahko postavili jasno diagnozo kliničnih težav, kar bi nam pomagalo pri odločitvi za najustreznejše nadaljnje zdravljenje.

 

Kdaj se EMG preiskava priporoča opraviti?

  • kadar gre za okvare živcev in bolezni mišic po težjih poškodbah ali bolezenskih stanjih
  •  kadar nas daje občutek mravljinčenja v prstih in bolečine v rokah ali nogah
  •  kadar imamo hujše bolečine v predelu vratu ali križa
  • kadar želimo potrditi ali ovreči morebiten sindrom  karpalnega kanala

 

Kako preiskava EMG poteka?

Preiskava se opravi ambulantno.

Poteka pod vodstvom zdravnika specialista, pomaga pa mu nevrofiziološki asistent, ki lahko del preiskave opravi tudi sam.

Preiskava sestoji iz meritev elektrofizioloških parametrov, s pomočjo katerih se ocenjuje delovanje živcev in mišic, pri čemer se ocenjuje njihova električna aktivnost.

Pri meritvah se uporablja tanke igelne elektrode, ki se jih zabode v mišico, zato je preiskava lahko nekoliko neprijetna. V določenih primerih se živec tudi draži s povsem nenevarnimi električnimi impulzi.

Kako se na preiskavo EMG pripravite?

Preiskava ne potrebuje posebne priprave.

Obseg in mesto opravljanja meritev sta odvisna od napotne diagnoze oz. od kliničnih težav, kar pomeni, da se pri bolečini v križu ali nogah opravljajo meritve na nogah, za kar se je potrebno sleči do spodnjega perila.

 

 

Kakšne so neprijetnosti in nevarnosti pri preiskavi EMG?

Sama preiskava EMG ni nevarna za zdravje preiskovanca.

Najbolj neprijeten del je vstavitev elektrod v mišico, kar bolniki občutijo le kot manjšo bolečino, podobno vbodu injekcijske igle pri jemanju krvi.

Ker se uporabljajo igle za enkratno uporabo, prenos infekcij ni možen.

V primeru, da jemljete zdravila proti strjevanju krvi, imate srčni spodbujevalnik ali kakšna druga vprašanja pred preiskavo, vas naprošamo, da s tem seznanite bodisi zdravnika ali nevrofiziološkega asistenta, še preden bo le-ta pričel z izvajanjem same preiskave.

 

Koliko časa traja preiskava EMG?

Glede na napotno diagnozo oz. klinične težave traja preiskava od 20 minut pa vse tam do ene ure.